Home / Stiri / Ziua universală a copiilor

Ziua universală a copiilor

SST Grup Transilvania

La 20 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua universală a copiilor. La această dată, Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1959, Declarația pentru Drepturile Copiilor care definește drepturile copilului la protecție, educație, îngrijire a sănătății, adăpost și o alimentație potrivită și, în 1989, Convenția pentru Drepturile Copiilor, potrivit www.un.org.

La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat țărilor din întreaga lume (Rezoluția 836, IX) să introducă începând cu 1956 un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, dorindu-se încurajarea înțelegerii între copiii din întreaga lume și de a promova totodată bunăstarea acestora. A fost făcută recomandarea ca fiecare țară să aleagă o dată cât mai apropiată pentru marcarea acestui eveniment.

Convenția pentru Drepturile Copiilor este tratatul internațional privind drepturile omului cu cea mai largă ratificare. Convenția prevede protejarea și promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viață, la sănătate, la educație și joacă, dar și dreptul la viața de familie, de a fi protejați împotriva violenței, de a nu fi discriminați și dreptul de a-și face auzite opiniile lor. UNICEF este organizația care se ocupă de promovarea și coordonarea acestei zile speciale, acționând, totodată, la îmbunătățirea bunăstării copiilor.

Organizația este activă în 190 de țări și teritorii, prioritățile sale fiind direcționate pe următoarele segmente: supraviețuirea și dezvoltarea copiilor; protecție și incluziune socială; educație; ajutor de urgență și acțiuni umanitare.

În septembrie 2015, liderii mondiali au stabilit prin adoptarea Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, premisele transformării viitorului dezvoltării umane. Milioane de oameni au fost implicați în realizarea acestei agende globale — guverne, societatea civilă, sectorul privat, mediul academic, sistemul ONU, dar și persoanele direct interesate, inclusiv copiii și tinerii. Toate aceste părți sunt implicate activ în implementarea acestei agende de la nivel local la nivel mondial, astfel încât toți oamenii — inclusiv toți copiii — să trăiască într-o lume mai sigură, mai curată, egală și prosperă până în anul 2030.

UNICEF s-a angajat să sprijine implementarea cu succes a Obiectivelor privind Dezvoltarea Durabilă, colaborând în acest sens cu un grup divers de parteneri și urmărind totodată ca aceste obiective să ofere rezultate pentru fiecare copil, atât astăzi, cât și pentru generațiile viitoare.

Dacă, însă, nu se vor face eforturi accelerate, până în 2030, atunci, potrivit UNICEF: aproape 70 de milioane de copii ar putea muri înainte de a ajunge la a cincea aniversare, 9 din 10 copii care trăiesc în sărăcie extremă vor trăi în Africa sub-sahariană, peste 60 de milioane de copii de vârstă școlară primară nu vor merge la școală — aproximativ același număr cu al celor care nu merg astăzi la școală — mai mult de jumătate vor fi din Africa sub-sahariană, aproximativ 750 de milioane de fete vor deveni mirese-copii. Aceste mari inechități fac mai mult decât să încalce drepturile și să pericliteze viitorul copiilor. Acestea perpetuează inegalitatea și dezavantajele între generații și subminează stabilitatea societăților din întreaga lume.

În România, dar și în alte țări, o zi internațională a copiilor este sărbătorită în fiecare an la 1 iunie. În 1925, în cadrul Conferinței Mondiale privind bunăstarea copiilor de la Geneva, s-a proclamat ziua de 1 Iunie, Ziua internațională a copiilor.

Sursa: agerpres.

Vezi si...

65 de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017!

Şaizeci şi cinci de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017, dintre care cincizeci …

Lasă un răspuns