Home / Cultura / Cladiri / Raspunsuri concurs
SST Grup Transilvania

Raspunsuri concurs

Castelele din județul Mureș
1. Castelul Haller din localitatea Mihai Viteazu (Zoltan hu.) comuna Saschiz construit sec XVI-XVIII din informațiile noastre clădirea aparține unei persoane private. Clădirea se află pe partea dreapta a DN 13 sensul de mers de la Sighșoara la Brașov (ultima localitate din județul nostru).


2. Castelul Mariaffi , Sângeorgiu de Mureș construit 1870 str.Principală 1225. Clădirea se află în unitatea de jandarmi de la Sângeorgiu de Mureș și din această cauză nu am putut să o vizităm. Se pare că jandarmeria o păzește atent ca să fie siguri că această clădire se va autodistruge și să nu fie vizitată.Atenție se trage! În caz că nu ești mușcat de câini.

3. Castelul Teleki din Gornești. Castelul se poate vizita există un ghid (numărul de telefon îl găsiți la intrare) și este pe departe cel mai bine întreținut castel din județ. De asemenea se pot organiza evenimente.Contele Teleki locuiește în castel în perioada verii, el fiind moștenitorul și proprietarul clădirii.


4. Castelul Bethlem din sat Boiu com. Albești(conform Min. Culturii clădirea se află în Țopa) , se află pe partea dreaptă înainte de baraj. Din păcate clădirea practic este o ruină au mai rămas doar câțiva pereți.

5. Castelul Pektri din Ozd com. Bichiș construit cca 1700 . Asupra castelului s-au făcut intervenții pe exterior se află într-o stare decentă.


6. Castelul Rhedei Sângeorgiu de Pădure, se află în centrul orașului este reabilitat – din păcate reabilitarea s-a făcut confundînd o clădire publică cu un castel, din această cauză s-a pierdut puțin din farmecul clădirii. Există ghid, în interior se află un muzeu. Clădirea aparține CL Sângeorgiu de Pădure.

 

Ridicarea topo a Bezidului

Interiorul biserici de langă castel merită vizitată!


7. Castelul Banffy din loc. Gheja oraș Luduș str. castelului nr 3 sec.XIX , clădirea este un spital pentru cei cu dizabilității mentale (probabil), de aceea și gratiile de la geamuri. Fiind un spital clădirea foarte probabil aparține de CL Luduș. (partea centrală de jos a hărții)

8. Castelul Tholdalagi loc. Corunca construită în 1830 se află în centrul comunei. Din păcate castelul se află intr-o stare deplorabilă. Facem o remarcă acidă sperăm să nu fie adevărată dar credem că proprietarii vor castelul ras din motive imobiliare.

9. Castelul Kemeny din Brâcovenești un castel alături de cel din Gornești bine întreținut care trebuie vizitat fiind și foarte cunoscut. La vizita de la fața locului am avut surpinderea să aflăm că proprietarul castelului este și ghidul- domnul Kemeny, cu acestă ocazie îi mulțumim pentru turul făcut și îl felicităm pentru efortul uriaș pe care îl depune în întreținerea castelului și evenimentele pe care le organizează. În spatele castelului se află și un parc foarte frumos. Castelul are și o poveste tristă atât în ceea ce îi privește pe propietari cât și modul în care a fost folosit în perioada comunistă. Povestea lui va fi spusă de ghizi de la castel.

10. Castelul Bethlem loc. Criș com Daneș –castelul se vizitează în castel locuiește o familie care are grijă de el. Castelul apare în filmul Mihai Viteazu (cu Amza Pelea și Sergiu Nicolaescu).Este în proces de reabilitare.

11. Castelul Apor din loc. Abuș comuna Mica se află pe drumul județean ce leagă Târgu Mureș de Târnăveni.

12. Castelul Somsics din Chendu se află la intrarea dinspre Bălăușeri spre Sighișoara , castelul e o proprietate privată, și din presă am aflat ca este și într-un litigiu. Dacă vreți să îl vizitați ar fi bine să discutați cu oameni care locuiesc lângă castel ca sa nu aveti probleme (în ceea ce a fost probabil grajduriile)
Vedere de pe DN 13

13. Castelul Haller din Sânapul, este probabil cel mai mare și impunător castel din județ, din păcate se degradează pe zi ce trece. Din informațiile noastre clădirea se află în proprietate privată. Se ajunge trecînd pe lângă primărie și mergînd până în capatul satului.

14. Castelul Bethlen din comuna Bahnea se află în mijlocul localității credem că în clădire locuiesc niște etnici.

15. Castelul Huszar din Apalina Reghin, din păcate castelul se află într-o stare avansată de degradare, etnici din zonă au rașchetat totul, toți arbori din fața castelului, parcul este o ruină, acoperișul numai există.

16. Castelul din Cuci din punctul nostru de vedere unul dintre cele mai frumoase și cochete castele din județ, nu cunoaștem situția juridică a acestuia. (în poza spatele clădiri)


17. Castelul Teleki din Dumbrăvioara, în acest castel își desfășoara activitatea liceul tehnologic din localitate, din câte am înteles proprietarul castelului contele Teleki se află în discuții pentru cedarea lui consiliului local. Se află la intersecția DN 15 cu DJ spre Glodeni.

18. Castelul Bormenisza din Gurghiu se află în centrul localității Gurghiu se ajunge relativ ușor existînd indicatoare nu se vizitează în interior , iar în spatele castelului se află un parc imens. Se spune că există un tunel de legătură cu castelul de la Brâncovenești. Clădirea aparține Consiliului Județean Mureș.

19. Castelul Rhedei Rothenthal din Gănești se află un restaurant Butoiul Sasului și este proprietatea unui cetățean străin care l-a reabilitat.

20. Castelul Kornis-Rakoczy-Bethlen din Iernut în clădirea de la intrare se afla muzeul de la Oarba de Mureș din pacate acum ruină, iar în perioada comunistă castelul a fost folosit ca liceu (placa se află încă pe fațada dinspre râul Mureș). Nu știm cine sunt proprietari.

21. Castelul Ugron din Zau de Câmpie – de asemenea un castel foarte cunoscut cu o poveste interesantă, în acest moment castelul se degradează încet încet. El aparține de CJ Mureș. Întelegem că prioritatea numărul unu a CJ Mureș este aeroportul , dar sperăm ca dl. președinte al CJ Mureș Peter Ferencz să se ocupe și de acest castel foarte frumos. Despre acest castel vom scrie un articol separat.

22. Castelul Bethlen din Mădăraș. Am stat în localitate vreo 2 ore să îl descoperim și l-am recunoscut după parcul și arborii din jurul lui. Din păcate în epoca comunistă acesta a fost modificat, iar azi pare mai degrabă un CAP decât un castel. Se află în centrul localității Mădăraș. Pe acoperiș apare scris anul 1974 evident clădirea fiind mult mai veche.

Știm că pentru întreținerea și reabilitarea castelelor este nevoie de buget extrem de consistent , dar credem că cu implicare acest obstacol se poate trece. Există fondurii europene,fonduri naționale, există grupuri, iar cu implicare se poate apela și la autoritățiile maghiare ( mai mult ca sigur că au bugete pentru așa ceva).
Conform Min. Culturii în Pănet mai este un castel din păcate acesta fizic numai există de ani buni, și cei de la minister ar trebui să revizuiască lista.

Le mulțumim celor care ne-au scris și celor care ne-au vizitat.Este primul nostru concurs pe care il facem și va rog sa ne scuzati stângăciile și cu siguranță vom mai face concursuri.

Bibliografie :
Lista momunemtelor istorice din județul Mureș, Ministerul Culturii
”Isten segedelmevel udvaromat megepitettem..” Orban Zsolt, Bicsok Zoltan editura Gutenberg 2015.
.

Vezi si...

În România a existat oficial „Regiunea Autonomă Maghiară“. Experimentul a fost impus de Stalin şi a durat 16 ani

Între anii 1952 – 1968, în centrul României a existat o regiune autonomă maghiară, înfiinţată …

Lasă un răspuns