Home / Stiri / Locale / Liceul catolic din Târgu Mureș, înființat ILEGAL la ORDINUL unui ministru PSD

Liceul catolic din Târgu Mureș, înființat ILEGAL la ORDINUL unui ministru PSD

SST Grup Transilvania

Fostul ministru al Educației, Remus Pricopie este acuzat de un fost șef din Învățământ că a ordonat deschiderea unității școlare, în urma unei înțelegeri politice între PSD și UDMR.

În anul alegerilor prezidențiale în care UDMR și-a arătat, fățiș, susținerea față de candidatul PSD, Victor Ponta, s-a parafat înțelegerea care a condus, astăzi, la un scandal diplomatic, alimentat de extremiștii maghiari și de oficiali de la Budapesta.

Oficiali din Ministerul Educației, dar și surse politice și locale, au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că demersurile pentru înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Târgu Mureș au fost făcute în 2014, de fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, în urma unei înțelegeri, la vârf, între liderii PSD și UDMR.

Cel care a demarat procedurile ilegale de înființare a unității de învățământ este fostul lider PSD Mureș, Ștefan Someșan, în calitate de șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ). În noiembrie 2016, Someșan a fost reținut de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu și uzurparea funcției, după ce a avizat înființarea ilegală a liceului catolic, într-una dintre clădirile Colegiului Național „Unirea”.

În declarația dată în fața procurorilor anticorupție, Someșan susține că fostul ministru al Educației, Remus Pricopie, a făcut presiuni asupra sa pentru înființarea liceului. De altfel, profesori și oficiali din Educație susțin că, până în 2014, Someșan s-a opus acestui demers. 

În acest context, în iunie 2014, Consiliul Local Târgu Mureș, în care majoritatea o are UDMR, a hotărât aprobarea alocării sumei de 1,5 milioane lei, pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul „Unirea”, dar numai în condițiile în care se înființează liceul cu profil teologic romano- catolic. Asta deși, conform înțelegerii inițiale, clădirea, retrocedată în anul 2004 Bisericii Catolice, fusese închiriată colegiului, până în anul 2019.

La anunțarea hotărârii în Consiliul de Administrație al ISJ, Someșan susținea, în august 2014, că a informat MEC și că ministrul și-a dat aprobarea pentru înființarea liceului. Procurorii DNA susțin, însă, că MEC nu dăduse curs solicitării de înființare a unități de învățământ. Cu toate acestea, printr-o decizie a lui Someșan, s-a înființat, începând cu anul şcolar 2014-2015, noua unitate de învăţământ și l-a numit în funcția de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe Zsolt-Jozsef Tamasi. În acest context, 328 de elevi au fost transferați la noul liceu și au fost trecuți în baza de date a MEC, iar timp de doi ani au învățat fără ca unitatea de învățământ să aibă autorizare provizorie de funcţionare sau acreditare, aşa încât, cursurile şcolare pe care le-au urmat nu puteau fi recunoscute. După ce prefectul a atacat în instanță hotărârea Consiliului Local, unitatea de învățământ a fost desființată, definitiv, anul acesta.

Sursa: evz.ro.

Vezi si...

Suspectul de pedofilie din Capitală e polițist!

Suspectul de pedofilie audiat la Poliţia Capitalei în cazul celor doi minori este agent de poliţie …

Lasă un răspuns