Home / Stiri / IUBCvT Târgu Mureș a efectuat două implantări percutane de valve pulmonare, în premieră în România

IUBCvT Târgu Mureș a efectuat două implantări percutane de valve pulmonare, în premieră în România

SST Grup Transilvania

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș a anunțat, luni, efectuarea, în premieră în România, a două implantări percutane de valve pulmonare.

La cele două implantări au colaborat toate clinicile și departamentele IUBCvT implicate în terapia pacienților cu malformații cardiace congenitale, Laboratorul de Cateterism Cardiac Adulți și Copii, Departamentul de Anestezie și Terapie Intensivă Copii, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Adulți și Copii și Clinica de Cardiologie Pediatrică, precum și Deutsches Herzzentrum Munchen.

Potrivit unui comunicat de presă al IUBCvT Târgu Mureș, premiera națională a avut loc în data de 14 august, în cadrul Institutului, fiind tratate două paciente, una în vârstă de 18 ani și una de 51 de ani, cu afectare de valvă pulmonară în cadrul unor malformații cardiace complexe.

„Leziunea pulmonară a fost reprezentată de stenoză și insuficiență pulmonară severă în primul caz și stenoză pulmonară severă în al doilea caz. Ambele paciente fuseseră tratate anterior, cu reapariția leziunilor pe valvele implantate chirurgical, ceea ce ar fi necesitat o nouă intervenție chirurgicală, cu toate riscurile aferente unei reintervenții. La pacienta de 18 ani ar fi fost a treia intervenție chirurgicală (boala cardiacă congenitală de bază fiind una complexă), în timp ce la pacienta de 51 de ani ar fi fost a doua intervenție chirurgicală. Aceste reintervenții chirurgicale au putut fi evitate datorită utilizării unei terapii percutane, intervenționale, care folosește vasele pacientului drept căi de acces pentru ajungerea în zona de cord afectată și aplicarea terapiei necesare”, se arată în comunicat.

IUBCvT Târgu Mureș a precizat că, în cazul de față, în zona afectată, respectiv valva pulmonară, a fost introdusă o valvă artificială, valva Melody, iar rezultatul intervenției a fost pozitiv, ambele paciente putând fi externate la 2-3 zile după aplicarea acestei proceduri.

„Aceasta a permis îndepărtarea atât a stenozei, cât și a insuficienței valvei pulmonare anterioare. În plus, primul caz, al pacientei de 18 ani, se încadrează în grupul restrâns, de doar 6-7 pacienți existenți în întreaga lume, la care implantarea valvei Melody s-a efectuat după ruperea inelului valvei artificiale existente anterior. Această procedură a fost elaborată și efectuată pentru prima dată în lume de către șeful Clinicii de Cardiologie Pediatrică și a Malformațiilor Cardiace Congenitale de la Deutsches Herzzentrum Munchen, profesor dr. Peter Ewert, un alt mare prieten al centrului nostru”, precizează IUBCvT Târgu Mureș.

Echipa intervențională a fost compusă din dr. Anca Sglimbea, medic intervenționist cardiolog pediatru, și dr. Hadadi Laszlo, medic intervenționsit cardiolog, alături de asistentele din laborator și sub supravegherea doctorului Andreas Eicken, șeful Laboratorului de cateterism cardiac de la Deutsches Herzzentrum Munchen. Șeful Laboratorului de cateterism cardiac de la Deutsches Herzzentrum Munchen colaborează cu IUBCvT Târgu Mureș din anul 2015, odată cu implementarea proiectului POSDRU 151188, CORDISPED.

Echipa anestezică i-a inclus pe dr. Roxana Toma, dr. Carmen Sircuta și dr. Pavel Morar, alături de asistenții de anestezie, imagistica a fost efectuată de dr. Marian Pop, medic radiolog, iar o echipă coordonată de dr. Radu Balău, medic de chirurgie cardiovasculară, a fost pregătită să intervină chirurgical dacă ar fi apărut complicații în timpul intervențiilor.

Potrivit IUBCvT, inițierea, în urmă cu 2 ani, a Programului Național de Tratament Intervențional al Copiilor cu Malformații Cardiace Congenitale și în cadrul institutului mureșean a fost o necesitate, chiar dacă implică anumite costuri, iar inițierea acestui program este considerată o reușită.

„Această evoluție ridică problema includerii de noi proceduri în Programul Național. Implantarea de valvă pulmonară percutană ar fi una dintre ele. Terapia malformațiilor cardiace congenitale nu se rezumă la vârsta pediatrică, copilul cu malformație cardiacă, operată sau nu, devine adult cu malformație cardiacă, operată sau nu. Din acest motiv, posibilităților de tratament chirurgical pentru adultul cu o asemenea boli, existente la nivelul centrului nostru, ar trebui să li se adauge terapia intervențională, prin extinderea Programului National menționat și peste vârsta de 18 ani”, mai precizează conducerea IUBCvT Târgu Mureș.

Sursa: agerpres.

Vezi si...

65 de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017!

Şaizeci şi cinci de jurnalişti au fost ucişi în lume în 2017, dintre care cincizeci …

Lasă un răspuns