Home / Educatie / Interviu cu Președintele Consiliului Județean al Elevilor

Interviu cu Președintele Consiliului Județean al Elevilor

SST Grup Transilvania

Săptămâna aceasta am avut ocazia să particip la o Adunare Extraordinară a Consiliului Județean al Elevilor Mureș și să cunosc tineri extraordinari, care își dedică o parte semnificativă din timpul lor pentru a ne reprezenta pe noi, elevii, dar și problemele, temerile și dorințele noastre când vine vorba de școală și de educație în general.

După intonarea imnului național, ședința a putut avea loc și, spre surprinderea mea, am văzut un grup de liceeni care chiar își dorește schimbarea. După o discuție despre planurile-cadru, am intrat și mai adânc în problemele elevilor. Am ajuns la concluzia că această schimbare pe care Consiliul Județean al Elevilor (și implicit și Consiliul Național al Elevilor) și-o dorește este una cât se poate de utilă. În acest sens, a fost creată o petiție pentru modificarea acestor planuri-cadru despre care se afirmă, pe bună dreptate, că sunt învechite.

Un alt subiect foarte interesant dezbătut la această ședință afost și Ordinul de Ministru prin care elevii au dreptul să acorde feedback-uri semestriale profesorilor, lucru care dacă e făcut bine, va aduce beneficii semnificative sistemului. Referitor la acest subiect, am auzit o afirmație care m-a pus imediat pe gânduri: „Voi realizați ce fel de sistem de învățământ avem, astfel încat prin <feedback> înțelegem <<critică>>?”. Tot cu această ocazie am aflat că acest Consiliu nu este subordonat Inspectoratului Școlar Județean, în schimb este coordonat de Consiliul Național al Elevilor. O persoană care mi-a atras de la început atenția este Manea Ștefan, președintele acestei instituții, un tânăr de un optimism ieșit din comun și cu un zâmbet deosebit de molipsitor. Este elev în clasa a 10-a la Liceul Teoretic “Andrei Bârseanu” din Târnăveni, la specializarea științele naturii intensiv engleză.

Reporter: „Care consideri consideri că este cea mai mare atribuție a funcției pe care o ocupi?”

Manea Ștefan: „Să reprezinți elevii din județ la nivel național și să le aperi drepturile și totodata să le aduci la cunoștință obligațiile pentru că majoritatea cred că există doar drepturi, nu și obligații, însă până la urmă, așa e și viața:ai și lucruri de făcut, nu doar să primești tot. Bineînțeles, mai am datoria de a ține cont de opiniile lor, să încerc să demarez diferite campanii, cum este cea pentru fișele de feedback, care e în interesul lor, dar și în interesul cadrelor didactice.”

R.: „Ce te-a împins spre a candida la funcția de Președinte a Consiliului Județean al Elevilor?”
M.Ș.: „Sincer să fiu, a fost ceva foarte spontan. La ședința în care fostul Președinte, Todea Alexandru, și-a anunțat retragerea și că trebuie să se organizeze alegeri pentru un nou Președinte, nu s-a oferit nimeni, iar eu m-am gândit că nu voia nimeni pentru că poate nu știau atribuțiile unui Președinte. După ce am întrebat, din impuls, am ridicat mâna. Sincer să fiu, după o zi, am vrut să mă retrag și am zis că această funcție nu este pentru mine, dar se pare că totul a mers bine.”

R.: „Cum ți s-a schimbat viața de când ocupi această funcție?”
M.Ș.: „Nu s-a schimbat nimic, adică am același statut în școală. Până la urmă și în societate am același statut, sunt un elev oarecare care luptă pentru drepturile elevilor, pentru respectarea lor. Un elev care vrea să își reprezinte colegii cât mai bine.”

R.: „Descrie-te în trei cuvinte.”
M.Ș.: „Ambițios, devotat și spontan.”

R.: „Ce consideri că te diferențiază de ceilalți?”
M.Ș.: „Cred că dacă ar fi să aleg ceva, probabil că ar fi spontaneitatea pentru că niciodată, nici măcar în cazul ședințelor, nu îmi pregătesc ceva de dinainte, ceva ce vreau să zic. Da, îmi fac niște ținte pe care să le discut, dar niciodată nu m-am gândit să îmi fac un discurs sau să citesc de pe o foaie. Bine, din câte ai văzut, am avut laptopul în față, dar sunt lucruri pe care nu le pot reține.”

R.: „Care sunt pasiunile tale?”
M.Ș.: „Îmi place muzica, cititul și bineînțeles, reprezentarea elevilor.”

R.: „Ce îți dorești să faci după absolvirea liceului?”
M.Ș.: „Îmi doresc să dau la Medicină, să și intru și să mă implic în Liga Studenților și să mă ocup de acțiuni care să îi avantajeze pe studenți.”

R.: „Ce părere ai despre actualul sistem de învățământ? Ai schimba ceva? Dacă da, nominalizează 3 lucruri.”
M.Ș.: „E clar că sistemul nostru de învățământ are nevoie de schimbări pentru că a fost gândit pentru o altă perioadă și pentru o altă generație, pentru când părinții noștri erau copii sau poate chiar nu existau, iar acum sistemul are nevoie de o adaptare la nevoile noastre. De exemplu, acum 30 de ani nu existau smartphone-uri, motiv pentru care acum, sistemul nu știe cum să se comporte cu ele, din câte se poate vedea și în încercarea de a le pune într-un loc special. Exact acest fapt este și ceea ce își propune Consiliul Național al Elevilor prin petiția pentru planurile-cadru, să schimbe ceva, iar eu sper ca această petiție să facă ceva, dar și așa, elevii pot începe să vadă că CNE chiar încearcă să schimbe ceva, chiar își dedică timpul și toți, inclusiv președinții Consiliilor Școlare și Directorii de Departamente din cadrul Consiliului Școlar al Elevilor își dedică o parte din timpul lor liber să facă ceva pentru elevi.”

R.: „Ce sfat consideri tu a fi <Cheia succesului ca elev în România>?”
M.Ș.: „Să îți urmezi visele și să nu îți fie frică de nimeni.”

R.: „Pro sau contra ideii că generația tânără contemporană este o dezamăgire. Ce te face să crezi asta?”
M.Ș.: „Contra. Nu suntem o dezamăgire, dar nu avem modalități de a ne afirma talentele. Dacă cuiva îi place foarte mult să cânte, în afară de a merge la un liceu vocațional sau de a lua ore particulare, nu prea are ce să facă. Ar trebui să existe ceva, nu neapărat în sistemul de învățământ, dar în sistemul românesc pur și simplu, modalități prin care să ne putem afirma, mai multe cluburi de orice gen, mai multe activități care să fie axate pe interesele elevilor.”

R.: „Ce mesaj ai dori să le transmiți elevilor? Dar profesorilor? Dar părinților?”
M.Ș.: „Elevilor le-aș spune că trebuie să conștientizeze rolul lor în societate și să nu le fie frică să își exprime opinia. E mai bine să zici ce ai în gând și în suflet decât să se ajungă la situații foarte tragice. În cazul profesorilor, aș spune că nu ar trebui să se mai teamă atât de mult când elevii încearcă să își exprime opinia sau să își exercite drepturile pentru că până la urmă și ei sunt membri ai societății și trebuie respectați. Cum noi respectăm profesorii și ei ar trebui să ne respecte pe noi, să fie un respect reciproc, să fie o colaborare mult mai bună pentru că din păcate, încă există școli în care elevii sunt amenințați sau chiar agresați fizic de aceștia. Din fericire, despre episoade violente nu am auzit vorbindu-se la nivelul județului nostru. Poate că s-au întâmplat și au fost ascunse, eu sper sincer să nu fi fost cazul. Părinților le-aș transmite că nu e neapărat să le dea mai multă libertate copiiilor lor, dar să îi asculte de câte ori au ceva de spus, să îi susțină în toate demersurile lor, chiar dacă cred că nu e bine pentru ei și să înțeleagă că există bine și rău, decizii bune și decizii rele. Decât să le influențeze tot timpul viețile, iar la 18 ani când teoretic sunt adulți să nu știe cum să se descurce în viață.”

După experiența Adunării Extraordinare a Consiliului Județean al Elevilor, am rămas uimită de interesul și devotamentul acestor tineri, iar după dialogul cât se poate de plăcut avut cu Ștefan Manea, sunt sigură că noi, elevii mureșeni suntem foarte bine reprezentați în Consiliul Național al Elevilor.

Autor text: Sfiriac Cezara Monica.

Vezi si...

Să mai dovedim încă o dată că suntem oameni

Familia Bodor din comuna Suatu, județul Cluj, are nevoie de ajutorul nostru. Mihai Bodor, tatăl …

Lasă un răspuns