Home / Uncategorized / Harghita: Continuă atacurile urșilor și lupilor; localnicii spun că vor ajunge să își facă singuri dreptate

Harghita: Continuă atacurile urșilor și lupilor; localnicii spun că vor ajunge să își facă singuri dreptate

SST Grup Transilvania

Atacurile urșilor și lupilor la stânele din Harghita continuă, localnicii fiind nemulțumiți că nu primesc ajutor pentru rezolvarea acestei probleme și amenințând că vor ajunge să își facă singuri dreptate.

Unul din ultimele atacuri a avut loc în comuna Ciumani, unde 26 de oi au fost ucise de lupi în gospodăria unui localnic, pagubele produse fiind însemnate.

Șeful Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Harghita, Domokos Laszlo, a precizat, pentru AGERPRES, că, potrivit procesului verbal de constatare, lupii au ucis 16 oi și au rănit alte 10, pe care proprietarul a fost nevoit să le sacrifice.

Tőke Lőrinc, din Ciumani, în gospodăria căruia a avut loc atacul, a spus că „lupii au făcut ravagii” și că a rămas fără aproape jumătate din cele 62 de oi pe care le avea.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, a fost marți în gospodăria lui Tőke Lőrinc și a declarat că ordinul de derogare care urmează să fie semnat de ministrul Mediului este inaplicabil și, dacă situația nu se va schimba, protestele pentru rezolvarea problemei vor continua.

Borboly consideră că stabilirea cotei de intervenție în cazul urșilor și lupilor trebuie să se facă proporțional cu numărul exemplarelor existente, care este foarte mare, „ținând cont că de un an și jumătate nu s-au mai făcut niciun fel de intervenții la aceste animale”.

Datele APM Harghita arată că, în ultimele zile, au mai fost raportate atacuri în zona Cristuru Secuiesc-Odorheiu Secuiesc, dar și în comuna Corbu, fiind ucise mai multe oi și vite.

”Ciobanii spun — ‘Dacă autoritățile statului nu ne ajută, ne vom lua noi măsurile noastre’. Le creează pagubele care sunt destul de mari, procedurile de despăgubire sunt de durată, greoaie și se trezesc că le dă pe un animal 400-500 lei, care nu reflectă valoarea reală. E o problemă și e o realitate”, a spus Marcel Vancu.

La sfârșitul săptămânii trecute, o ursoaică agresivă care a atacat trei ciobani în zona Mădăraș-Dănești a fost împușcată, după ce vânătorii au obținut autorizație de la Ministerul Mediului și au monitorizat-o atent, pentru a se convinge că este vorba de exemplarul care a creat probleme.

În acest an, urșii au creat numeroase probleme locuitorilor din Harghita, mai multe persoane ajungând la spital în urma unor atacuri, iar zeci de animale au fost ucise.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, vicepremierul Grațiela Gavrilescu, a declarat la Brașov că Ordinul privind intervențiile de urgență pentru carnivorele mari, respectiv urși și lupi, va fi semnat în 8 august 2017.

Sursa: agerpres.

Vezi si...

Metoda loverboy. Atenție la falsele iubiri

Traficanţii de persoane sunt buni cunoscători ai psihologiei umane, ştiu ce “butoane” trebuie apăsate ca …

Lasă un răspuns