Home / Cultura / Crăciunul anului 1914 – Noaptea în care războiul a luat o pauză

Crăciunul anului 1914 – Noaptea în care războiul a luat o pauză

SST Grup Transilvania

Acum mai bine de un secol, în preajma Crăciunului 1914, în plin Război Mondial, soldații aflați de o parte și de alta a baricadei au ignorat ordinele pentru o zi, iar liniștea s-a așternut în multe locuri de pe linia de front aflată în Belgia. Luptătorii au lăsat armele la o parte și s-au întâlnit în țara nimănui, făcându-și cadouri, cântând colinde și chiar jucând fotbal!

Istoricii nu reușesc să se pună de acord asupra răspunsului la întrebarea „s-a jucat sau nu fotbal «adevărat» pe front?”, însă multe dovezi indică faptul că soldați din taberele adverse au jucat, în mai multe locuri, partide de fotbal ad-hoc, folosind ceea ce aveau la dispoziție. Există cel puțin trei locuri de pe linia frontului în care s-a jucat fotbal, sau măcar câte o miuță, cu mingi improvizate din cârpe sau… conserve, evenimente documentate în scrisorile trimise acasă atât de soldații britanici, cât și de cei germani. Unul dintre aceste meciuri este menționat de locotenentul Albert Wynn ca având loc în apropierea localității Ypres, în Belgia, aproape de granița cu Franța.

Într-un raport oficial britanic, e descris „armistițiul soldaților” – la ora 20:00, germanii au început să pună lumânări și alte lumini pe tranșeele lor și să cânte. Totodată, le-au strigat britanicilor să iasă în zona dintre tranșee să stea de vorbă, fiindcă ei nu vor trage. Britanicii au ieșit, germanii la fel, cele două trupe s-au întâlnit în zona neutră și au început să povestească în mod cordial. În alte părți, germanii au pus cruci luminate pe parapete. În alt sector, englezii le-au făcut cadou germanilor trei colinde, urmate de trei focuri de armă. Apoi au cântat germanii, și englezii s-au hotărât să nu mai tragă. Un german a strigat „Crăciun fericit, englezilor! În noaptea asta nu tragem!” Englezii au strigat același lucru înapoi. Englezii chiar au cerut anumite piese, pe care germanii le-au cântat. Ofițerii au convenit ca soldații să adune morții care zăceau între tranșee, pentru ca aceștia să fie îngropați. În multe locuri, serviciul religios s-a făcut în comun, cu câte un capelan din fiecare tabără, în timp ce soldații erau aliniați de o parte și de alta, față în față. Totodată s-a căzut de acord ca armistițiul să dureze până a doua zi la miezul nopții.

Subiectul nu a fost discutat foarte mult în Franța sau Germania, fiind nevoie de filmul „Joyeux Noel”, din 2005, pentru a se vorbi din nou despre acest episod. Evenimentele au fost mușamalizate încă din zilele cu pricina, pentru a nu se încuraja astfel de manifestări și a nu se da impresia celor de acasă că războiul e o joacă și o distracție care costă bani și sute de mii de morți.

Cu toate că fraternizarea a reprezentat o încălcare a codului militar, pentru cei implicați a fost ca pauza unui meci de box. În tranșee, inamicul avea o față, soldații din taberele inamice se vedeau și se auzeau reciproc. Se crease o solidaritate a mizeriei frontului, după cinci luni de război crunt – bombardamente, atacuri la baionetă, morți neîngropați, păduchi, șobolani, duhoare, ploaie, umezeală, traume, moartea camarazilor și prietenilor, latrina mai aproape decât bucătăria, dorul de casă, familie, iubită, prieteni, distracție, pace.

Fraternizarea a făcut războiul mai suportabil, iar ofițerii îi aveau pe conștiință pe soldații morți sub comanda lor, de aceea au tolerat aceste manifestări, cu toate riscurile de rigoare. Codurile militare nici nu prevedeau măsurile disciplinare în caz de război de tranșee, trădarea, defetismul și lașitatea fiind prevăzute pentru război în mișcare, nu pentru un război static, unde chiar ajungeai să-ți cunoști îndeaproape inamicul ca om, nu ca simplă țintă.

Au existat diferite grade de fraternizare, de la salutări și urări cordiale, la fraternizări complete, mai ales pe frontul ținut de britanici, pe aproximativ două treimi din linia de aproape 30 de kilometri.

 

 

Vezi si...

30 de ani de la revolta anticomunistă din Brașov

„Jos Ceauşescu! Jos Dictatura!”. Au fost primele lozinci anticomuniste care s-au auzit înainte de marea …

Lasă un răspuns