Home / Cultura / Cladiri / Cladiri istorice
SST Grup Transilvania

Cladiri istorice

Probabil atunci când ați fost în vizită în marile orașele ale lumii ați știut de cele mai reprezentative clădiri ale acelui oraș. Toată lumea știe de Tower of London sau London Egg în Londra de Empire State Building in New York , Muzeul Luvru din Paris sau mai aproape de noi Palatul Victoria sau Palatul Parlamentului (sau Casa Poporului denumire consacrată în epoca de aur) ori Palatului Parlamentului din Budapesta, trebuie să știți că și în județul și orașul nostru există o serie de clădiri denumite după cei care și-au pus ampreta asupra lor, cei care le-au construit sau cei care le-au finanțat, și că nu trebuie să traversați mări și țări pentru a le vizita ele fiind foarte aproape de dumneavoastră. Este drept o bună parte din ele sunt într-o stare precară, neîngrijite unele au ajuns ruine, proprietari care nu mai sunt interesați de ele sau nu au posibilitatea financiară de a le renova deși, există fel și fel de fonduri ce pot fi accesate pentru ca aceste castele să fie reabilitate.

Ca și număr de monumente istorice județul Mureș este pe locul 8 din totalul celor 41 de județe din România plus municipiul București cu un număr de 1018 situri istorice. Aceste situri sunt reprezentate și de multe clădiri istorice aflate în cele 11 orașe și 91 de comune ale județului dar și o serie de castele, cu mult mai multe decît în celelalte județe ale țării.

E drept când ne gândim la castele ne gândim la niște clădiri uriașe ne gândim și le comparăm cu castelul Neuschwanstein din Bavaria sau cu Castelul Peleș sau Bran din România, totuși trebuie să știți că aceste castele din județul Mureș chiar dacă au denumirea de ”castel” nu sunt la acele dimensiuni monumetale pe care le imaginăm. Așadar dacă veți avea posibilitatea de a le vedea să nu credeți că ele sunt foarte mari sau imense ele au dimensiuniile mai aproape de cele ale unui conac impunător.

La fel ca și în mariile orașe unde atunci când te urci intr-un taxiu și îi spui taximetristului vreau să merg la un loc bine cunoscut cum ar fi de exemplu Coloseum dacă ești în Roma, chiar dacă aproape toți turiști nu știu adresa, taximetristul este obligat în momentul în care se angajează să știe atât adresa poștală cât și denumirea clădirii. Și în Târgu Mureș există o serie de clădirii unde mulți dintre noi le asociem cu denumirea clădirii și mai puțin adresa poștală a acesteia.

Trebuie să știți că la fel ca în mariile orașe din lume și în Târgu Mureș există o serie de clădiri care sunt denumite : Casa ”Haller” –Piața Bernady Gyorgy nr.2, Casa ”Releky Domokos” – Piața Bernady Gyorgy nr.3, Prefectura Veche str Bolyai nr.5, Casa ”Palffy” str. Bolyai nr .10, Biblioteca ”Teleky-Bolyai” str.Bolyai nr.17,Casa ”Kendeffy” (Curtea de Apel) str. Bolyai nr.30, Casa ”Burger” (Cocoșul de Aur) str. Călărașilor nr.106, Școala superioară de administrație superioară (Palatul Sindicatelor) str.Cuza Vodă nr.22, Vila ”Csiszar-Varadi” str. Cuza Vodă nr 97, Casa ”Schmidt” str.Filimon Aurel nr.21, Casa ”Kemeny” str. M.Kogălniceanu nr.14, Casa ”Bolyai” str. Koteles Samuel nr.5, Cârciuma ”Surlott Gradics” str. Mihail Viteazul nr.3, Casa ”Kamasz” Piața Petofi Sandor nr.2, Casa ”Redmey” str. Poștei nr.14, Casa ”Kopeczi” str. Revoluției nr.1, Casa ”Makarias” str. Revoluției nr.45, Casa ”Bomemisza” str. Târgului nr.1, Casa ”Gorog” Piața Trandafirilor nr.2, Palatul ”Apollo” Piața Trandafirilor nr.5, Palatul ”Toldalagi” Piața Trandafirilor nr 11, Casa ”Banyai” Piața Trandafirilor nr.11 , Casa ”Wamos” Piața Trandafirilor 18, Casa ”Câinele negru” Piața Trandafirilor 54, Casa ”Steibei” Piața Trandafirilor nr.55, Casa ”Rosenfeld” Piața Trandafirlor 56, Casa ”Francisc Nagy Szabo” Piața Trandafirilor 61, Casa ”Bustya Lajos” str.Trebely nr.14, Casa ”Dr. Fekete” Piața Victoriei nr.31, Casa ”Csiki” Piața Victoriei nr.32, Palatul Pensionarilor str. Enescu nr.2.

Fiecare monument istoric are un cod LMI (listă monument istoric). Codificarea este în felul următor acronimul județului (similar cu numerele de la mașină) un numeral roman care grupează monumentele în funcție de natura lor,monumente: arheologice, de arhitectură, pentru public, memoriale funerare. Urmează o minusculă m – pentru monument a-pentru ansamblu și s-pentru sit arheologic, apoi o majusculă A –monumente de interes național și B-monumente de interes local. Codul se termină cu un număr de ordine. Lista monumetelor istorice se găsesc de obicei pe siturile primăriilor ale consiliilor județene sau la instituțiile de cultură ori Ministerul Culturii.

Vezi si...

În România a existat oficial „Regiunea Autonomă Maghiară“. Experimentul a fost impus de Stalin şi a durat 16 ani

Între anii 1952 – 1968, în centrul României a existat o regiune autonomă maghiară, înfiinţată …

Lasă un răspuns